perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kansanpuoluelaisen horjuva usko

RKP:n edeltäjä, Ruotsalainen puolue, oli anti-fennomaanisen eliitin liittouma, joka sulautti itseensä valtiopäivien klassis-liberaalit. Kun Suomi siirtyi demokratiaan vuonna 1906, puolue muutti nimensä Ruotsalaiseksi kansanpuolueeksi ja alkoi havitella myös ruotsinkielisen rahvaan ääniä. Nykyinen RKP kannattaa vakaasti demokratiaa, mutta se on pohjimmiltaan vain väline, tapa saada tavoitteita läpi. Puolueen aatteellista, kovaa ydintä ovat sen arvot. Olen jo aiemmin kirjoittanut arvojen ja välineiden erosta. Kansanpuolueellekaan tärkeintä ei ole kansanvalta itsessään – kansanvaltaan uskotaan niin kauan kuin uskoa kansaan riittää.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä eduskunta kunnioitti yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotista taivalta juhlaistunnolla. Kansanedustaja Biaudet piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron. Hän sanoi, että paljon on saavutettu, mutta asiantuntijat, etenkin talousasiantuntijat, ovat yhä paljolti miehiä ja tämä kertoo syrjinnästä. Puheensa lopuksi hän totesi, että ”Ruotsalainen eduskuntaryhmä ehdottaa, että me yhteisesti sitoudumme nostamaan naiskansanedustajien määrän 50 prosenttiin seuraavissa vaaleissa”. Ilmeisesti sekä Biaudet että Helsingin Sanomat pitivät puhetta hyvänä, sillä se julkaistiin viime keskiviikkona lehden yleisönosastolla. Kirjoitusta oli editoitu ja lopun kehotus on muuttunut epämääräisempään muotoon: ”On tehtävä yhdessä töitä sen eteen, että tulevaisuudessa puolet kansanedustajista olisi naisia.” Miten tämä työ tehdään, ei Biaudet kerro. Joku ihmettelikin seuraavan päivän yleisöosastolla, että ”on outoa, että kansanedustaja pitää vapailla vaaleilla saavutettua vaalitulosta vääränä”.

Eilen, kun eduskunnassa käsiteltiin perheenyhdistämisten ehtojen tiukentamista, edustaja Biaudet puhkesi itkuun (70. torstaina 16. kesäkuuta 2016, videon kohta 03:02:12–03:06:40) ja sanoi hallitukselle sekä eduskunnalle ääni väristen:
”Mitä olette tehneet minun maalleni? Enemmistön ääni ei aina ole oikeassa. Enemmistö ei välttämättä tee oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti