tiistai 4. huhtikuuta 2017

Hulluuden porteilla

Populismin hyöky. Yöllisiä tviittejä. Viranomaisten toimivallan kyseenalaistamista ja ylimielistä halveksintaa. Vaihtoehtoisia faktoja. Vihapuheiden lietsomista, joiden seurauksena kannattajat saadaan liikkeelle ja toimimaan aggressiivisen lainvastaisesti sen mukaan, mikä palvelee agitaattorin päämääriä. Mielenosoituksia, joista huokuu sekasorto. Kaikki palvelee kansankiihottajaa, joka ottaa tilanteen haltuunsa ja pyrkii valtaan – keinolla millä hyvänsä.


Näin ei ole käynyt merten takana. Tämä tapahtui eilen illalla, viimeyönä ja tänään Suomessa. Tilanne oli jopa vaarallinen. Taustalla ei ollut vakoojaelokuvien kuvitteellinen, maailmanvalloitukseen pyrkivä salaperäinen rikollisjärjestö vaan Vihreän liiton eduskuntaryhmä, joka vaati eilisessä tiedotteessaan huhupuheiden ja epämääräisten syytösten ryydittämänä, että lain mukaisia käännytyksiä ei tulisi toteuttaa. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö meni vielä askeleen pidemmällä kehottaessaan ihmisiä tulemaan lentokentälle ”varmistamaan, että Suomi ei lähetä ihmisiä hengenvaaraan”. Lietsonta siis kehotti suoraan estämään poliisia panemasta toimeen laillista tehtäväänsä.



Rikoslain 16. luku, 3 §:

”Haitanteko virkamiehelle
Joka käyttämättä väkivaltaa tai sen uhkaa oikeudettomasti estää tai yrittää estää 1 §:ssä tarkoitetun virkatoimen suorittamista tai vaikeuttaa sitä, on tuomittava haitanteosta virkamiehelle sakkoon.”

5. luku, 5 §: 
”Yllytys
Joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen, tuomitaan yllytyksestä rikokseen kuten tekijä.”
Kirjoitin jo aiemmin Vihreän liiton radikalisoitumisesta. Hulluus leviää kovaa tahtia. Edistysmielisen opposition yhteisvaatimuksessa Li Anderssonin Vasemmistoliitto oli saanut vaatimuksilleen koko turvapaikkaprosessin vesittämisestä Vihreiden Ville Niinistön lisäksi RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin ja SDP:n puheenjohtaja Rinteen. Henriksson ja Rinne ehkä eivät välitä asiasta kovin paljoa vaan kannanotto voidaan selittää myös tietämättömyyden ja vaalikuumeen sekoituksella, mutta Vihreiden suunta selvenee päivä päivältä. ”Mikä on se toinen ääripää?” -kysymyksellään tunnetuksi noussut kansanedustaja Emma Kari oli viime yönä Helsinki-Vantaan lentoasemalla vaatimassa, että Suomen poliisi toimisi hänen tahtonsa eikä lain mukaan.


Ville Niinistö on puhunut paljon oikeusvaltion puolesta. Oikeusvaltio-sana ei kuitenkaan tarkoita, että julkinen valta tekee Vihreän liiton nykyisen puheenjohtajan ja hänen perintöprinsessansa oikeudentajun mukaisesti. Suuri tietosanakirja (WSOY, 2001):
oikeusvaltio, valtio, jonka tuomioistuinten ja muiden viranomaisten toiminta perustuu säädettyyn lakiin. Vrt. poliisivaltio.”

Kun silloinen kansanedustaja Halla-aho vuonna 2012 ilmaisi tyytymättömyytensä oikeuden tuomioon, joka langetti hänelle sakkoja näkemystensä esittämisestä, hänet savustettiin hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Hänen kommenttiaan ei pidetty sopivana, koska hallintovaliokunnan pitäisi kunnioittaa vallan kolmijakoa.


Perustuslakivaliokunta taas arvioi lakiesitysten perustuslainmukaisuutta. Suomessa ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta vaan on tämän valiokunnan tehtävä arvioida esitysten lainmukaisuus. Jäseninä olevilta kansanedustajilta vaaditaan puolueetonta otetta ja esitysten arviointia puhtaasti laillisuuden näkökulmasta.


Ville Niinistö on perustuslakivaliokunnan jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti